top of page

Blog

DAGEN ZONDER VLEES ZIJN VOORBIJ, GA NU EEN NIEUWE UITDAGING AAN!


De ambitie van ‘dagen zonder vlees’ was niet om van iedereen een vegetariër te maken, maar om de ecologische voetafdruk te verkleinen, je bewust te laten worden van de impact van de vleesindustrie. Ik wilde jullie er ook mee illustreren dat minder vlees eten goed is voor je gezondheid.

Daarom wil ik jullie uitdagen om vanaf nu

1) minstens 1 dag per week een veggiedag in te bouwen. Begin eventueel met 1x/week 1 warme veggiemaaltijd en nadien een hele veggiedag. Als het goed loopt, bouw dan op tot 2-3x per week.

2) jouw portie vlees op je bord te halveren en die te vervangen door een extra portie gezonde groenten. De aanbevelingen in België zijn 100g vlees op een dag (dat is inclusief charcuterie), maar we zitten gemiddeld aan 160g per dag. Dus wil je ook werken aan je gezondheid, kies dan voor een minder grote portie vlees.

3) te kiezen voor zoveel mogelijk voor zuiver en onbewerkt (puur, bio/hormonenvrij) vlees. Verwerkte vleeswaren zijn vaak gemaakt van ‘tweederangsvlees’ en afval. Ze bevatten veel toevoegingen die veelal ongezond zijn en de kwaliteit van het vlees naar beneden halen. Denk aan veel zout en/of suiker (ook glucose-fructosesiroop, dextrose ('druivensuiker'),…), glutamaten (smaakversterker), fosfor (= calciumrover), bewaarmiddelen,… Ze bevatten vaak allergenen of stoffen waarvoor men intolerant kan zijn of worden zoals soja, tarwe, melk (lactose), ei, sulfieten, … Vlees is sowieso rijk aan verzadigde vatten, maar de verwerkte vleesbereidingen bevatten daarbovenop ook vaak (industriële) transvetten. Hoed je ook voor ‘plakvlees’. Tenslotte zijn de meeste verwerkte vleeswaren niet goed voor de lijn (vettig vlees, suiker, …) Leg de focus op mager vlees. De voorkeur gaat dus uit naar een puur stukje vlees i.p.v. gehaktbereidingen, gepaneerd vlees, salami, vleessalade, preparé, ‘kindervleesje’, paté, vleesbrood,...

VEEL SUCCES!

PS: Binnenkort post ik nog eens lekker veggiegerechtje :)

Bron foto: www.alacartevoedingsadvies.nl


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page