top of page

Blog

Doe nog 3 weken mee aan 'dagen zonder vlees'


Het is nog niet te laat om mee te doen: nog 3 weken kan je een stevige positieve bijdrage leveren aan ons klimaat door geen/minder vlees en vis te eten.

DOOR MINDER VLEES TE ETEN VERKLEIN JE JOUW ECOLOGISCHE VOETAFDRUK, WANT VLEESPRODUCTIE IS OORZAAK NR 2 VAN DE OPWARMING VAN DE AARDE.

Door minder vlees te eten bereik je meer dan met andere maatregelen zoals een spaardouchekop, minder met de auto te rijden, ... Wist je dat men 15.000liter water EN 9kg granen nodig heeft om 1kg rundsvlees te produceren? (voor 15g aardappelen slechts 500liter). Dus door minder vlees te eten bespaar je water en strijd je mee tegen ontbossing, overbemesting, overbevissing,...

Nog steeds leven er zoveel mensen in armoede. Ongeveer 1 miljard mensen (waaronder 200 miljoen kinderen) zijn ondervoed. Wist je dat elk jaar 6 miljoen kinderen sterven omdat ze te weinig eten hebben? Tegelijkertijd zijn er massa's velden met graan, maïs, soja,... die niet bedoeld zijn voor consumptie voor de mens is, maar als veevoeder zodat wij een goedkoop stukje vlees op ons bord kunnen krijgen. 3/4 van de landbouwgrond van onze planeet wordt gebruikt om miljarden dieren te voeden die ons voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong geven (vlees, melkproducten, eieren,...).

Door vlees te eten hou je heel dit waanzinnige systeem in stand.

Daarnaast kan het dierenwelzijn een extra motivator zijn om minder vlees te eten. Het merendeel van de dieren kan niet meer grazen in grote weilanden, ziet zelden/niet nog zonlicht, krijgt (genetisch gemanipuleerd en verwerkt) veevoeder in plaats van de voeding die ze van nature eten. Ze worden op super korte tijd vetgemest en afgeslacht (in sommige landen zijn er geen/weinig regels over hoe dit dan op een 'gepaste' manier moet gebeuren).

Veel illustrerende voorbeelden en een kritische uitleg over het sociale, ecologische en ethische aspect van de vleesindustrie vind je in de film 'Cowspiracy'. Echte de moeite waard om eens te zien!

Tenslotte zijn er ook nog verschillende gezondheidsvoordelen waaronder de preventie van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker,... Zeker de verwerkte vleeswaren en -bereidingen (die rijk zijn aan hormonen, tarwe, soja, lactose, suiker, zout, sulfieten, smaakversterkers, bewaarmiddelen,... en andere additieven) kunnen mogelijks mee verband houden met klachten zoals allergieën en intoleranties, verzuring van het lichaam, vermoeidheid, darmklachten, problemen met gewrichten, hormonale klachten, ...

Ontdek de wereld van lekkere vegetarische gerechten, verbreed jouw culinaire horizon.

REGISTREER JE OP WWW.DAGENZONDERVLEES.BE EN EET BEWUST MINDER OF GEEN VLEES TOT PASEN.

Hou mijn blog of facebookpagina in de gaten, want er volgen nog voorbeelden van lekkere veggiegerechten.

Go for it!


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page