Blog

Een verwarmend en positiverend drankje bij winterblues… Sint-jantje


Kruidenlikeuren zijn alcoholische dranken waarbij men suiker of honing heeft toegevoegd en waarvan de geur, smaak en kleur afkomstig zijn van kruiden, noten of vruchten. De meeste likeuren bevatten ongeveer 30% suiker. In de 15e tot 19e eeuw waren kruidenlikeuren zeer populair omwille van hun medicinale eigenschappen, maar tegenwoordig is de interesse hiervoor terug groter geworden.

Enkele voorbeelden van kruiden waarvan men likeuren maakt: anijs, venkel, koriander, gentiaan, engelwortel, kardemom, kaneel, kruidnagel, hyssop, jeneverbes, citroenmelisse, munt ,tijm, marjolein,…

De meeste kruiden in ’t Sint-Jantje staan bekend om hun zenuwsterkende en stressverlagende werking. Uiteraard bestaat het grootste deel uit sint-janskruid dat in sommige landen bij lichte tot matige depressie door artsen in eerste instantie wordt voorgeschreven i.p.v. klassieke anti-depressivia. Deze samenstelling is dus ideaal bij winterblues en neerslachtigheid bij ‘het vallen van de bladeren’. In het boek adviseert men een kuur van 10 dagen waarbij je elke dag een glaasje drinkt voor het slapengaan.

Ingrediënten:

18g gedroogde sint-janskruid

10g gedroogde passiebloem

2g gedroogde salie

2g gedroogde tijm

2g gedroogde melisse

2g gedroogde lindebloesem

3g gedroogde oranjebloesem of valeriaan

4g gedroogde jeneverbessen

4g gedroogde korianderzaadjes

6g gedroogde kamille

500ml gekookt water

400ml alcohol 96° (kan je in de supermarkt in de rayon van alcoholische dranken vinden)

220g acaciahoning (is erg vloeibaar)

Bereidingswijze:

Vijzel de kruiden. Overgiet de helft van het sintjanskruid met 500ml gekookt water (enkele minuten laten afkoelen vooraleer je de kruiden overgiet). Laat gedurende 10minuten afgedekt trekken en laat afkoelen.

Ondertussen overgiet je de andere helft van het sintjanskruid en de andere kruiden met de alcohol. Voeg het aftreksel (sintjanskruid in water). Voeg de honing naar smaak toe. Laat gedurende 1-2 weken trekken (macereren) en schud regelmatig.

Zeef de kruiden eruit a.h.v. een koffiefilter met trechter of een neteldoek en doe in een glazen fles. Laat nog minstens een week rijpen. Eventueel kan je nog 50 à 100ml water toevoegen als je de likeur te straf vindt.

Het onderstaande recept is gebaseerd op het recept uit de syllabus ‘Kruidenbereidingen voor de herborist’ van J. Berghmans en J. Margodt (opleiding Herborist op Europese Academie voor complementaire gezondheidszorg). Ik heb enkele grondstoffen en hoeveelheden veranderd en ook de bereidingswijze lichtjes aangepast. Het originele recept gebruikt wijnruit i.p.v. passiebloem en gentiaan (heel bitter van smaak) i.p.v. passiebloem.

Opgelet: sintjanskruid kan de werking van bepaalde medicatie beïnvloeden. Ik denk dan bv. o.a. de anti-conceptiepil. Ook het gelijktijdig gebruik met klassieke anti-depressiva wordt afgeraden! Uiteraard is dit likeur slechts een natuurlijke ondersteuning en neem je best contact op met een arts.

Foto: reherb.eu


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

Vicky Colman

Dijkstraat 13,

2288 Bouwel (Grobbendonk)

Voeding-, gezondheid- en levenswijzeconsulent

Gewichtsconsulent - Meester herborist

Massagetherpeut - Voetreflexoloog

Maatschappelijk assistent,trainer, docent

  • White Facebook Icon

Tel: 0488/60.32.83

'like me' op

Alle info op de website is louter informatief. De recepten zijn zorgvuldig gekozen en uitgetest, desondanks kan er geen garantie gegeven worden. De auteur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor lichamelijk en materiële schade. De adviezen en sessies die gegeven worden zijn ondersteunend en vervangen geen medische behandeling. Er worden geen diagnoses gesteld en (bij vermoedens van) medische klachten/aandoeningen wordt doorverwezen en bekeken of/hoe complementair gewerkt kan worden.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now