top of page

Blog

Een verwarmend en positiverend drankje bij winterblues… Sint-jantje


foto uit reherb.eu

Kruidenlikeuren zijn alcoholische dranken waarbij men suiker of honing heeft toegevoegd en waarvan de geur, smaak en kleur afkomstig zijn van kruiden, noten of vruchten. De meeste likeuren bevatten ongeveer 30% suiker. In de 15e tot 19e eeuw waren kruidenlikeuren zeer populair omwille van hun medicinale eigenschappen, maar tegenwoordig is de interesse hiervoor terug groter geworden.

Enkele voorbeelden van kruiden waarvan men likeuren maakt: anijs, venkel, koriander, gentiaan, engelwortel, kardemom, kaneel, kruidnagel, hyssop, jeneverbes, citroenmelisse, munt ,tijm, marjolein,…

De meeste kruiden in ’t Sint-Jantje staan bekend om hun zenuwsterkende en stressverlagende werking. Uiteraard bestaat het grootste deel uit sint-janskruid dat in sommige landen bij lichte tot matige depressie door artsen in eerste instantie wordt voorgeschreven i.p.v. klassieke anti-depressivia. Deze samenstelling is dus ideaal bij winterblues en neerslachtigheid bij ‘het vallen van de bladeren’. In het boek adviseert men een kuur van 10 dagen waarbij je elke dag een glaasje drinkt voor het slapengaan.

Ingrediënten:

18g gedroogde sint-janskruid

10g gedroogde passiebloem

2g gedroogde salie

2g gedroogde tijm

2g gedroogde melisse

2g gedroogde lindebloesem

3g gedroogde oranjebloesem of valeriaan

4g gedroogde jeneverbessen

4g gedroogde korianderzaadjes

6g gedroogde kamille

500ml gekookt water

400ml alcohol 96° (kan je in de supermarkt in de rayon van alcoholische dranken vinden)

220g acaciahoning (is erg vloeibaar)

Bereidingswijze:

Vijzel de kruiden. Overgiet de helft van het sintjanskruid met 500ml gekookt water (enkele minuten laten afkoelen vooraleer je de kruiden overgiet). Laat gedurende 10minuten afgedekt trekken en laat afkoelen.

Ondertussen overgiet je de andere helft van het sintjanskruid en de andere kruiden met de alcohol. Voeg het aftreksel (sintjanskruid in water). Voeg de honing naar smaak toe. Laat gedurende 1-2 weken trekken (macereren) en schud regelmatig.

Zeef de kruiden eruit a.h.v. een koffiefilter met trechter of een neteldoek en doe in een glazen fles. Laat nog minstens een week rijpen. Eventueel kan je nog 50 à 100ml water toevoegen als je de likeur te straf vindt.

Het onderstaande recept is gebaseerd op het recept uit de syllabus ‘Kruidenbereidingen voor de herborist’ van J. Berghmans en J. Margodt (opleiding Herborist op Europese Academie voor complementaire gezondheidszorg). Ik heb enkele grondstoffen en hoeveelheden veranderd en ook de bereidingswijze lichtjes aangepast. Het originele recept gebruikt wijnruit i.p.v. passiebloem en gentiaan (heel bitter van smaak) i.p.v. passiebloem.

Opgelet: sintjanskruid kan de werking van bepaalde medicatie beïnvloeden. Ik denk dan bv. o.a. de anti-conceptiepil. Ook het gelijktijdig gebruik met klassieke anti-depressiva wordt afgeraden! Uiteraard is dit likeur slechts een natuurlijke ondersteuning en neem je best contact op met een arts.

Foto: reherb.eu


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page