top of page

Blog

Rozebottels... het moment om ze te plukken!


Ze hangen aan de rozenstruiken en roepen om geplukt te worden...

In deze blog een beetje info over deze vitaminerijke vruchten en uiteraard enkele recepten om ermee aan de slag te gaan.

Je kan de vruchten van verschillende (wilde) rozensoorten gebruiken. Meestal gebruikt men hondsroos (Rosa canina) en eglantier (Rosa rubiginosa) (beide klein en langwerpig) maar o.a. ook van de Japanse rimpelroos (Rosa rugosa) (deze is groter,ronder) en Engelse Theerozen. Van september tot november kan je ze oogsten. Zorg er wel voor dat je onbespoten planten zoekt. Thuis was je ze best met wat water en dep je ze droog met keukenpapier. Je kan ze laten drogen bv. in een kartonnen smeerkaasdoosje. Je kan ze in zijn geheel laten drogen of kneuzen of met een aardappelmesje in 2 snijden en zo de pitjes verwijderen.

Deze oranje-rode vruchtjes zitten boordevol vitamine C, maar bevatten ook andere vitamines zoals A, K, B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en B3 (niacine) . Ze kunnen ingezet worden ter ondersteuning bij hoest, griep en andere luchtwegenaandoeningen, vermoeidheid, zwakke weerstand. Enkele andere eigenschappen en indicaties die worden toegewezen aan rozebottels: mild laxerend, licht bloedzuiverend, verbetering van spijsvertering, …

Je kan van de bottels een thee (infuus) , andere kruidendranken en siroop maken. Het vruchtvlees (van vooral grotere bottels) wordt tot confituur en chutney verwerkt. Maar je kan ook vruchtenwijn en likeur van rozenbottels maken.

Hieronder enkele recepten om met rozebottels aan de slag te gaan:

ROZEBOTTELINFUUS

De bottels moeten gekneusd zijn en mogen nog zaadjes bevatten. Gebruik hiervoor 1 volle theelepel à 1 koffielepel op een kopje water. Laat het water na het koken nog even afkoelen, op die manier gaat er minder vitamine C verloren. Laat 10-15 minuten trekken.

Tip: eventueel kan je een schijfje sinaasappel en/of een kruidnagel toevoegen.

Weetje: Wist je dat de donkerrode kleur en de zure smaak in een klassieke ‘rozebottelthee’ uit de supermarkt NIET afkomstig is van rozebottel, maar van hibiscus? Check maar eens de ingrediënten op de verpakking ;)

ROZEBOTTEL-SINAASDRANK

Voor 2 grote tassen:

Ingrediënten:

1 sinaasappel

1 sinaasappel

1 eitje gevuld met gedroogde rozenbottel (en/of hibiscus)

Honing (naar eigen smaak)

Bereidingswijze:

Pers de sinaasappel en voeg een beetje pulp toe aan het sap (niet de harde deeltjes). Overgiet de rozebottel met gekookt, al iets afgekoeld heet water. Laat enkele minuten trekken. Doe er als laatste het sinaasappelsap bij en drink onmiddellijk op. (Om zoveel mogelijk vitamine C te behouden: geen té heet water)

ROZEBOTTELSIROOP

(aangepast recept van James Wong uit ‘grow your own drugs’)

Ingrediënten:

250 gr verse rozenbottels

1-2 kruidnagels) (kan je weglaten, maar eventueel kan je dit opdrijven tot 5)

1 kaneelstokje (kan je weglaten)

5 dl water

+/- 125gr suiker

Bereidingswijze:

Druk de rozenbottels plat (verwijder eventueel de zaadjes) en doe ze in een pan. Voeg de kruidnagel, de kaneel en het water toe. Laat de rozenbottels in een open pan 20 min. zachtjes koken.

Giet ze af en vang het water op. Voeg evenveel suiker toe als dat er vloeistof is. Laat al roerend de suiker oplossen. Breng de siroop aan de kook en laat hem minstens 10 min. zachtjes koken. Laat hem afkoelen en schenk hem over in kleine gesteriliseerde flesjes.

Gebruik:

Kinderen kan je dagelijks 2 theelepels geven als vitamineboost.

Voor vruchtendrank (limonade): 1 deel siroop aanlengen met 5 delen water. Je kan ook een scheutje toevoegen aan droge, witte wijn

Ook lekker over pannenkoeken, wafels, ijs, rijstpudding, cake, yoghurt en andere desserten

Conservering: Na opening tot 1 week in de koelkast - Ongeopend +/- 1 jaar


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page